Agraren-universitet-642x336

Проект за модерни оранжерии на биогаз ще разработи Аграрният университет

Аграрният университет в Пловдив планира проект за модерни оранжерии на биогаз, в които да се произвеждат зеленчуци. Идеята е това да стане по мярката „Трансфер на знания“, заложена в новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., която включва и разработването на демонстрационни проекти.

„Идеята ни е да се направи модерен оранжериен комплекс, в който да има всички съвременни технологии за зеленчукопроизводство и биогаз. Така ще можем да използваме всички отпадъци от нашите полета за захранването на тази станция с биогаз.

Всичко трябва да бъде много модерно и се надяваме за следващата година, за 70-годишнината на висшето училище, проектът вече да е реализиран. Това е нашата мечта“, заяви проф. д-р Христина Янчева, и.д. ректор на Аграрния университет в Пловдив.

„Оранжерията ще е позиционирана в двора на Аграрния университет. Демонстрационният проект ще е предназначен за всички, които искат да видят новите технологии в сферата на зеленчукопроизводството и оранжерийното производство, коментира още проф. Янчева.

Аграрният университет замисля и демонстрационна ферма

От учебното заведение предвиждат и изграждането на демонстрационна ферма със средства по ПРСР.
„Възможно е да направим проект и в сферата на животновъдството, но след като излезе наредбата ще видим с колко проекта можем да кандидатстваме по тази мярка“, обясни проф. Янчева.

Наредбата все още не е разработена, но е ясно, че таванът на предвидените средства по мярката ще бъде до 3 милиона евро. Това е сума, сходна с инвестициите, обясни зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който пред преподаватели и студенти от Аграрния университет представи новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Общият бюджет по мярката „Трансфер на знания“ надвишава 25 милиона евро. Предвиждат се и 10% бонуси за иновативните продукти, които се разработват по различните проекти.

Ще бъдат отпускани средства и за презентационни проекти, които научните организации и институтите могат да подготвят, допълни Явор Гечев.

На срещата бе посочено още, че повече от 540 земеделски стопани са били обучени в Аграрния университет по мярка 111 на предишната програма.

Преподаватели предлагат по новата ПРСР да има средства и за университетите, които провеждат обучения

От ръководството посочиха, че е добре в новата ПРСР да бъдат предвидени средства за учебните заведения, които провеждат обучения.

„Ние само обучаваме, без да имаме средства, които остават, за това, че се използва базата на университета. С тях можем да реновираме някоя зала или да закупим материали. Идеята е университетът да е заинтересован да разработва такива проекти за обучение“, обясни проф. Янчева.

Предстоят промени в наредбата по отношение на обучението на земеделски производители по ПРСР, съобщи още Явор Гечев. Лицензирани учебни заведения, които имат капацитета да го извършат, трябва да бъдат допустими бенефициенти, смята той.

Наредбата за обучение ще бъде приета до края на септември тази година, както и всички останали по Програмата за развитие на селските райони, увери Явор Гечев.

Виж детайли от проекта за оранжерията към института тук.